Cateva note despre vinurile germane

Asa cum povesteste Mihail Sadoveanu in “Baltagul”, pentru ca s-a grabit la imparteala darurilor lui Dumnezeu, “neamtului i-a dat surubul.” In schimb, muntenii s-au scoborat cu greu de pe carari abrupte si pana au ajuns la imparteala nu mai ramasese nimic, asa ca le-a dat “o inima usoara” si “femei frumoase si iubete, care sa se bucure cu dansii la betii”. Neamtul cu surubul, a facut ordine, iar munteanul care vrea sa-i bea vinul trebuie sa se si descurce in sistemul nemtesc de mentiuni si etichete, care, pe deasupra, e diferit de cel frantuzesc.

Cum citim eticheta unui vin german ?

In general, eticheta unui vin german are urmatoarele elemente: Numele scris cu litere mai mari e intotdeauna numele producatorului, apoi o combinatie de doua nume, din care primul, de obicei in –er, corespunde satului iar urmatorul e numele viei (in cazul nostru Avelsbacher Hammerstein), apoi soiul de strugure, mentiunea “Prädikat” si anul recoltei. Uneori apare si mentiunea sec (trocken), demisec (halbtrocken sau feinherb).

O particularitate a etichetelor nemtesti este introducerea unui sistem de mentiuni care e centrat pe calitate si care e atat de bine detaliat, incat sa nu-ti lase nici un semn de intrebare asupra a ceea ce urmeaza sa degusti. Acest sistem a fost instituit prin legea vinului din 1971 si clasifica vinurile germane astfel: Tafelwein = vin de masa, Landwein = vin de regiune (corespunde frantuzescului vin de pays, dar sunt de parere ca un vin de pays e mult mai baubil decat un landwein), Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (Qba) = vin de calitate dintr-o regiune de productie bine delimitata si dintr-un singur soi de strugure aprobat pentru aceea regiune, iar vinul poate contine zahar adaugat. Aceste trei tipuri de vinuri se folosesc si pentru sprit. Deci, e bine de stiut ca nici nemtii nu pun apa in vinul de buna calitate.

Treapta cea mai inalta de calitate, Qualitätswein mit Prädikat (vin de foarte buna calitate sau cu atribute de calitate, care nu poate contine zahar adaugat pe langa cel aflat natural in strugure), este insotita de mentiuni care detaliaza starea strugurilor si gradul de coacere la momentul culesului: Kabinett = struguri culesi la maturitate deplina, Spätlese = struguri culesi tarziu, si in general sanatosi, Auslese = selectie de struguri, eventual partial botritizati, Beerenauslese (BA)= selectie de struguri botritizati, Trockenbeerenauslese =selectie de boabe stafidite, Eiswein = sturgurii sunt culesi dupa ce ingheata pe vrej. In general, vinurile cu mentiunile Beerenauslese (BA), Trockenbeerenauslese si Eiswein sunt vinuri dulci, de desert. Toate celelalte categorii de la tafelwein la auslese pot fi seci (trocken), demi-seci (halbtrocken/feinherb) sau dulci (mild).

In 2001, Verein deutscher Prädikatsweingüter (VDP), asociatia producatorilor de vin german de calitate, a introdus pentru vinurile seci si mentiuni care scot in prim plan valoarea podgoriei, oarecum pe urma sistemului de clasificare francez. Sunt trei categorii: Vinurile de clasa, din cele mai bune vii, poarta mentiunea „Erste Lage“ si se numesc „Grosse Gewächse“ (GG) sau „Erste Gewächse“ , urmeaza vinurile facute din vii clasate si „Gutswein“ (vin de baza de calitate superioara). Aceasta impartire a stranit confuzii si controverse, si a complicat si mai tare sistemul. In linii mari, cam acestea sunt detaliile pe care ar trebui sa le aveti in vedere cand achizitionati un vin german. Pentru mai multe informatii despre sistemul german de clasificare a vinurilor o puteti cerceta pe deja celebra Wiki.

15 Comments

Filed under tot ce trebuie să ştii despre vin

15 Responses to Cateva note despre vinurile germane

  1. Vera

    Interesanta eticheta!…si…imi aduce aminte de ceva!!

    • Merci de lamurire, dar eu ma intrebam ce a fost inainte sa faca parte din simbolistica celui de-al doilea razboi. Este stiut ca nazistii au imprumutat de la ei sau de la altii o gramada de simboluri, altfel pasnice, cum s-a intamplat de exemplu cu zvastica.

      • Ciprian are dreptate. De la romani li se trage. Stii, desigur, ca germanii au avut un “sfant imperiu roman” de la Otto I si pana in secolul 19. Asa ca pe langa nume, au preluat si heraldica.

  2. Pai eu stiam ca vulturul german este, de fapt, cel folosit pe stindardele legiunilor romane…

    Dar deja se cam intra in zona ocultului cand vorbim de simbolurile naziste. Se stie prea bine inclinatia nazistilor catre chestiile oculte.

  3. ana

    eu nu am inteles nimic din nemteasca asta…in opinia mea,putina poezie este absolut necesara in mestesugul rafinat al bautului de vin, iar “surubareala” asta nu prea se potriveste.

  4. Super articol, ca si celelalte de altfel! Acesta e si motivul pentru care te-am premiat! 🙂
    http://diversediversificate.wordpress.com/2010/02/08/premiu/

  5. Am la restaurantul Ginger, probabil una dintre cele mai mari colectii de vinuri germane de inalta clasa. Candva am scris chiar o lucrare pentru Catedra de Viticultura (Institutul Agronomic Bucuresti) despre vinurile germane si clasificarea lor, dar povestea este lunga si complicata.

    Ce doresc sa spun este ca vinurile de cea mai inalta tinuta in Germania sunt produse de membri VDP, cca 200 la numar.
    Deci V vine de la verband si nu de la verein, dar inseamna cam acelasi lucru.
    Lage inseama loc, iar in cazul vitei de vie inseama parcela. Una si aceeasi parcela poate fi impartita intre mai multi producatori, categoria cea mai de sus fiind Erste Lage.
    Grosse Gewächs si Erste Gewächs sunt una si aceeasi calitate, prima folosindu-se pentru regiunea Rheingau, iar cealalta pentru restul Germaniei. Sunt vinuri de inalta calitate si trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    – vinurile trebuie sa fie seci, nepermitandu-se depasirea a 8 gr zahar rezidual (pe conceptul nostru asta este deja demisec).
    -cantitatea maxima admisa ca productie este de 50hl/ha .
    -atat vinurile cat si podgoriile sunt supuse permanent unor controale foarte stricte.
    -vinul trebuie obtinut dintr-un soi de strugure traditional din regiunea respectiva (cel mai mult din riesling, pinot noir si pinot gris)
    – Semnul VDP este un vultur stilizat (traubenadler) care este imprimat pe capisoanele sticlelor.

    Regulile VDP nu sunt impuse prin legislatie, ci tin de autodisciplina asociatie.
    Orice producator din Germania isi doreste sa fie in VDP pentru ca si preturile sticlelor care poarta insemnul asociatiei sunt mai ridicate decat ale vinurilor normale. Intrarea, insa, in elita producatorilor de vinuri germane poate dura, actualmente, ani de zile si clubul devine din ce in ce mai exlusivist.

    Ca o curiozitate propietarul domeniului Georg Breuer, Heinrich Breuer, desi este indreptatit sa puna pe sticle aceste insemne, nu face acest lucru. Cand l-am intrbat de ce, mi-a raspuns foarte simplu: ” Vinurile mele sunt mult mai bune!”

    Ma bucur ca cineva a abordat problema vinurilor germane deoarece majoritate crede ca in aceasta tara se produce numai bere. Nu toate vinurile din aceasta tara sunt de calitate, legislatia fiind foarte permisiva, admitand chiar folosirea zaharului.
    VDP ste o replica la legislatia care permite si productia vinurilor mediocre si exprima dorinta unor producatori de a face numai calitate.

    Pe cand si la noi asa ceva!

    • Buna Cezar,

      Iti multumesc foarte mult pentru completari, ca si pentru rabdarea de a citi blogul si de a nuanta informatiile pe care ni le oferi. Vinurile germane nu sunt prea cunoscute la noi, si nici nu prea li se face reclama, dar daca ai ocazia sa bei un riesling, e o intalnire pe care nu o uiti prea usor. De aceea, m-am gandit sa ofer cateva informatii despre sistemul lor de clasificare, care sa faciliteze accesul celor care si-ar dori sa incerce, dar se simt descurajati de efortul de decriptare a etichetei.
      Altfel, nu cred ca vom avea vreodata un sistem ca al nemtilor, dar pentru productia de vinuri de calitate mai sunt inca sperante…

  6. Vaschi Razvan

    Salut.Am o sticla de vin foarte vechi din anul 1970,vinul e marca Germana se numeste : “Briedeler Schelem”si as vrea sa il vand,dak e interesat cineva astept raspuns 🙂

  7. Adina

    este normal ca un vin vechi din anul1973 sa lase depunere pe fundul sticlei?

    • Mona

      Da, este normal. Și nu numai în cazul vinului vechi. Depunerile arată faptul că vinul a fost filtrat prin metode neagresive, tradiționale. Aceste metode au avantajul de a conserva structura vinului și de a-l ajuta la învechire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.